OzonowanieOZONOWANIE

Ozonowanie stanowi metodę dezynfekcji bez użycia środków chemicznych w której naturalnym dezynfektorem jest ozon. Główną jej zaletą jest bezpieczeństwo i efektywność. Ozon skutecznie usuwa nieprzyjemne zapachy pozostawiając powietrze wolne od bakterii, grzybów, wirusów, alergenów i innych patogenów.

CO TO JEST OZON?

Ozon to gaz złożony z trzech atomów tlenu. Ma świeży zapach powietrza po burzy i niebieskawy kolor. Jest niepalny (ma jednak właściwość podtrzymywania procesu spalania), dobrze rozpuszcza się w wodzie, jest dość nietrwały. Powstaje naturalnie w atmosferze ziemskiej, może być również produkowany przez odpowiednie urządzenia, np. nasze generatory ozonu. Wytwarzany przez nie ozon wchodzi w reakcję ze związkami organicznymi (pleśń, grzyby, wirusy, bakterie, alergeny) i całkowicie je niszczy. Polega to na tym, że ozon rozkładając się uwalnia cząsteczkę tlenu, która neutralizuje związki chemiczne w wyniku łączenia się z nimi. Reakcja ta nazywa się ozonowaniem, w wyniku którego powietrze pozostaje czyste, świeże, wolne od wirusów, bakterii i innych niebezpiecznych dla zdrowia związków. Ozonowanie nie tylko dezynfekuje powietrze, ale również szybko usuwa wszelkie przykre zapachy.

CZY OZON JEST TOKSYCZNY?

Jego intensywny zapach jest wyczuwalny już przy stężeniu 0,02−0,05 ppm, ale ozon staje się niebezpieczny dopiero przy stężeniu powyżej 0,08 ppm w powietrzu wdychanym przez osiem godzin. I taka norma obowiązuje w większości krajów europejskich, także w USA i Kanadzie. Dlatego też bardzo ważne jest, by ozonowanie wykonywali odpowiednio przeszkoleni pracownicy.

JAK PRZEBIEGA ZABIEG OZONOWANIA?

Aby uzyskać najlepszą skuteczność zabiegu należy go przeprowadzić w czterech etapach.

  1. Odpowiednio przygotować obiekt.

Pomieszczenie muszą opuścić zarówno ludzie jak i zwierzęta, wszelką roślinność należy przenieść w inne miejsce (z wyjątkiem akwarium), z kolei nie ma konieczności wynoszenia żywności- po zabiegu stanie się zdrowsza. Obiekt powinien być dokładnie uszczelniony (pozamykane okna, drzwi, zabezpieczone kratki wentylacyjne, wszystkie szczeliny, szpary w drzwiach). Ozon posiada właściwości utleniające, wpływające na szybsze starzenie się przedmiotów, dlatego sprzęty AGD i RTV powinny zostać zabezpieczone folią, a cenne przedmioty takie jak: dzieła sztuki czy drogie obrazy wyniesione. Odpowiednio ochronione nie ulegną negatywnemu oddziaływaniu ozonu. Każde ozonowanie musi zostać wykonane w masce lub w specjalnych „namiotach” gdyż podczas zabiegu ozon jest szkodliwy.

  1. Rozmieszczenie generatorów ozonu

Odpowiedni dobór miejsca rozłożenia generatorów nie stanowi problemu dla wyspecjalizowanej firmy. Ważne jest jednak, by nie stawiać ich na podłodze, lecz na podwyższeniu (krześle, stole, itp.). Czas trwania zabiegu zależy od wielu czynników: złożoności problemu, wielkości i rodzaju pomieszczenia, skali prac, poziomu zanieczyszczenia, itp. dlatego nie da się jednoznacznie określić odpowiedniego. Pomieszczenia o większej kubaturze dobrze jest podzielić na mniejsze obszary za pomocą specjalnej folii. Wówczas ozonowanie przeprowadza się w każdym z osobna, co pozwala uzyskać lepszy i szybszy efekt zabiegu.

  1. Badanie poziomu stężenia ozonu w powietrzu

Podczas zabiegu ozonowania istotny czynnik stanowi monitoring stężenia ozonu w pomieszczeniu. Dzięki niemu odpowiednio przeszkolony pracownik jest w stanie określić czy zabieg przeprowadzany jest skutecznie i przyniesie zamierzone efekty. Dodatkowo wysokość uzyskanego stężenia wpływa na późniejszą długość wietrzenia obiektu.

  1. Wietrzenie pomieszczenia

Wietrzenie obiektu należy zacząć nie wcześniej niż po 30 minutach od zakończenia zabiegu ozonowania. Jednak nie jest ono konieczne w przypadku, gdy nikt pomieszczenia nie będzie korzystać. Po jakimś czasie ozon sam ulegnie rozpadowi. Bezpieczne stężenie dla człowieka osiąga się przy wartości 0,01 ppm.

ZALETY STOSOWANIA OZONU

Ozon wytwarzany jest przez generatory ozonu, gdzie wchodząc w reakcję ze związkami organicznymi takimi jak: bakterie, wirusy, grzyby, roztocza, drobnoustroje alergeny i innymi czynnikami chorobotwórczymi eliminuje je. Po za tym dokładnie usuwa wszelkie nieprzyjemne zapachy (dymu tytoniowego, spalenizny, po pożarze, po zwierzynie, ludzkie, itp.). Ozon jest naturalnym dezynfektantem, co oznacza, że po zabiegu możemy czuć się pewnie, że nie szkodzimy sobie ani bliskim, lecz wręcz odwrotnie. Pozostawiamy powietrze w pomieszczeniu bezpieczne i całkowicie czyste. Dowiedziono, że działanie bakteriobójcze ozonu jest prawie 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż chloru i już niewielkie stężenie ozonu w ciągu kilku minut zabija wszystkie bakterie, wirusy, grzyby itp. Jednocześnie jest przy tym bezpieczny i przynosi zaskakujące efekty.

Co więcej:

  • ozon nie „maskuje” lecz całkowicie usuwa zapachy
  • w pełni eliminuje mikroorganizmy chorobotwórcze
  • powietrze, pomieszczenie oraz wszelkie znajdujące się w nim przedmioty stają się czyste, pozbawione patogenów chorobotwórczych
  • ozonowanie stanowi szybki sposób pozbycia się problemu, gdyż nawet w niewielkim stężeniu osiąga już właściwości bakteriobójcze
  • ozonowanie stanowi najbezpieczniejszą metodę dezynfekcji- pomieszczenie może być użytkowane zaraz po odpowiednim jego przewietrzeniu
  • skutecznie się sprawdza w miejscach, w których wymagane jest utrzymanie wysokich standardów higienicznych a tradycyjne zabiegi dezynfekcji nie przyniosły skutku
  • ozon dogłębnie dociera do wszelkich trudnodostępnych miejsc, szczelin, zakamarków, wnika w strukturę mebli tapicerowanych.

Należy pamiętać, że ozon to gaz i przy większych stężeniach może być niebezpieczny dla zdrowia człowieka. Dlatego zabieg ozonowania powinna przeprowadzać wyłącznie profesjonalna, wyszkolona firma DDD.